Zona de Sud si Sud-Est a Transilvaniei detine un bogat patrimoniu cultural si un potential turistic nevalorificat â?? Bisericile Fortificate. Acestea, reprezentand toate ipostazele importante ale acestui fenomen arhitectural european, constituie nu doar stadiul final sau o varietate a acestuia, ci si capodopere ale arhitecturii, gratie modului in care au reunit si adaptat, timp de peste doua secole de folosinta, cele mai complexe si elaborate forme ale epocii. Aceste realizari nu sunt izolate; dimpotriva, ele exprima un fenomen generalizat intr-un context geografic si istoric bine definit â?? coloniile sasesti de pe vechile â?žteritorii regaleâ? ale Transilvaniei.

Bisericile fortificate, ca grup, sunt remarcabile; nicaieri in lume nu se regasesc atatea biserici fortificate intr-un perimetru atat de restrans (peste 100), fapt care dovedeste gradul de generalitate a fenomenului la scara unei zone geografice si etno-culturale. Ele constituie o realizare arhitecturala exceptionala datorita diversitatii si folosirii gamei de tipare defensive din faza tarzie a Evului mediu european. In timp ce in vestul si sudul Europei, anumite tipare defensive aplicate bisericilor sunt caracteristice, in exclusivitate, unor teritorii sau tari (de pilda, bisericile fortificate din Franta si din Tarile nordice, bisericile cu incinta fortificata in Germania si Austria), numai in Transilvania se pot regasi, in spatiul restrans deja mentionat, trei tipuri principale de fortificatii: biserica cu incinta fortificata (de exemplu Prejmer), biserica fortificata (de exemplu Saschiz) sau fortareata-biserica (de exemplu Valea Viilor, ca mostra de complexitate). Merita amintit modul in care aceste fortificatii reiau si adapteaza in anumite conditii, monumente mai vechi. Cele mai multe cazuri confirma transformarile, cu scop de fortificare, asupra intregii game de forme si planuri - de la scundele bazilici romane fara turn sau cu turn vestic, la bisericile cu un singur naos apartinand Goticului tarziu. Astazi, aceste fortificatii creeaza monumente cu dubla utilizare: sacra si defensiva, perfect echilibrate din punct de vedere formal si functional.

Astazi, sapte asezari cu biserici fortificate si orasul Sighisoara se afla pe Lista Patrimoniului UNESCO. Asezarile si aglomerarile propuse - localitati din perimetrul coloniilor sasesti din Transilvania - incorporeaza valori aflate in legatura cu etnologia, istoria arhitecturii (arhitectura defensiva, indeosebi), istoria urbanismului, dar si cu elemente de istorie politica, sociala si religioasa.

Aspectul tipic al acestor localitati â?? retele regulate ale strazilor, cu fatade compacte alternand cu fatadele caselor avand ziduri imprejmuitoare inalte, grupate strans in jurul bisericii situate in mijloc - contribuie la definirea profilului cultural al acestei zone a Europei multietnice si multiculturale â?? Europa centrala.

Magazin
Harman 14

Harman 14

Shop

Fotoalbum - 15 EUR

Entdecke - Terra Ultrasilvana - das Land jenseits der Walder, eine im Laufe von Jahrhunderten gewachsene Kulturlandschaft anhand von mehr als 200 Bildern aus Siebenburgen. Der Bildband ist zweisprachig Englisch/Deutsch und bietet 128 Seiten in Farbe im Format 21 X 28 cm.
Jahreszeiten
Jahreszeiten
Im Dezember und Januar könnt ihr die winterliche Landschaft bewundern, mit dem Pferdeschlitten durch die verschneiten Orte und Wälder fahren oder in den Bergkurorten der Region Ski fahren.
Erlebnisse
Erlebnisse
Hier sind einige Sachen, welche du nicht verpassen sollst.
Einheimische Aromen
Einheimische Aromen
Man muss sie einfach probieren, die tollen kulinarischen und kulturellen Produkte Siebenbürgens!
Erbe
Erbe
Kirchenburgen sind faszinierende Bauwerke. Vormals in vielen Gebieten Europas verbereitet, sind sie heute europaweit nur selten und in wenigen Regionen zu finden.
Taken 57.9760 ms