Zona de Sud si Sud-Est a Transilvaniei este una din cele mai importante destinatii turistice si culturale din Romania dar cu toate acestea nu putem spune ca si-a atins potentialul maxim daca ne gandim la bogatia si diversitatea patrimoniului local. Problemele majore in acest domeniu cu care se confrunta aceasta zona sunt:

P1) Promovarea redusa si neunitara a obiectivelor de patrimoniu din zona
Nu exista o initiativa unitara de promovare a valorii si unicitatii potentialului local si regional. Activitatile de promovare si valorificare a patrimoniului se raporteaza la nivel de tara sau de judete (Sibiu, Brasov, Alba, Mures) si nu pun accentul pe elementele de identitate regionala (care se pot regasi in mai multe judete) si legaturile lor cu spatiul cultural european.

P2) Lipsa de informare a publicului (in special a tinerilor) privind patrimoniul local si itinerarele culturale din Europa
Materiile de studiu din programa de invatamant nu cuprind informatii detaliate despre specificul cultural regional si mostenirea culturala locala. In mediul rural acest lucru este amplificat de lipsa mijloacelor de informare (lipsa bibliotecilor si/sau a librariilor). De asemenea, chiar si in mediul urban, exista o slaba promovare a turismului cultural si a conceptului de â??itinerar cultural europeanâ? in randul publicului larg si in special a tinerilor.

P3) Lipsa evenimentelor culturale in satele din zona tinta
Exista un numar relativ mare de turisti care viziteaza orasele Sibiu, Sighisoara si Brasov (intre 300 si 600 de mii la nivelul anului 2008) si un numar foarte mic (maxim 1000) din acestia care viziteaza obiectivele de patrimoniu din satele dintre aceste orase (exceptie fiind satele Bran si Biertan).

Oferta culturala existenta este destul de bogata in orasele mari (Sighisoara, Sibiu si Brasov) dar exista un interes din ce in ce mai mare al localnicilor din cele doua orase cat si al numerosilor turisti prezenti aici sau in zonele de agrement invecinate pentru descoperirea de noi destinatii si evenimente culturale autentice.

La nivelul localitatilor rurale situatia este putin diferita pentru ca oferta culturala este foarte saraca, uneori chiar lipseste cu desavarsire. Comunitatile locale si in special tinerii au pierdut legatura cu patrimoniul cultural local, fie ca vorbim de monumente istorice, de folclor si chiar de traditii culinare. Lipsa unor evenimente culturale care sa puna in valoare aceste aspecte a generat aceasta situatie grava. In acest context, exista un interes scazut si din partea presei regionale si nationale pentru a prezenta patrimoniul cultural local.
Magazin
Harman 14

Harman 14

Shop

Fotoalbum - 15 EUR

Entdecke - Terra Ultrasilvana - das Land jenseits der Walder, eine im Laufe von Jahrhunderten gewachsene Kulturlandschaft anhand von mehr als 200 Bildern aus Siebenburgen. Der Bildband ist zweisprachig Englisch/Deutsch und bietet 128 Seiten in Farbe im Format 21 X 28 cm.
Jahreszeiten
Jahreszeiten
Im Dezember und Januar könnt ihr die winterliche Landschaft bewundern, mit dem Pferdeschlitten durch die verschneiten Orte und Wälder fahren oder in den Bergkurorten der Region Ski fahren.
Erlebnisse
Erlebnisse
Hier sind einige Sachen, welche du nicht verpassen sollst.
Einheimische Aromen
Einheimische Aromen
Man muss sie einfach probieren, die tollen kulinarischen und kulturellen Produkte Siebenbürgens!
Erbe
Erbe
Kirchenburgen sind faszinierende Bauwerke. Vormals in vielen Gebieten Europas verbereitet, sind sie heute europaweit nur selten und in wenigen Regionen zu finden.
Taken 57.4250 ms